Україна і Японія стають ближчими завдяки книжці Окабе Йошіхіко

"Чи замислювались ви, звідки беруть свій початок українсько-японські взаємини? Вважається, що перше знайомство українців з японцями відбулось у 1914 році, коли двоє українців прибули в Японію. Відомо, що одним із них був Василь Єрошенко, письменник, який, хоч і був незрячий, проте володів багатьма мовами, зокрема, і мовою есперанто. Другим українцем, який відвідав країну Вранішнього Сонця, був Василь Королів-Старий, один із засновників Української Центральної Ради..."
У Видавництві Львівської політехніки побачила світ монографія доктора історичних наук Окабе Йошіхіко, професора університету Кобе Гакуін, президента Асоціації україністів Японії "Історія японсько-українських відносин 1915–1937 рр".
У книжці розглянуто довоєнні японсько-українські відносини 1915–1937 років. Зокрема проаналізовано японське сприйняття української культури на основі відгуків про гастрольне турне театральної трупи Кармелюка-Каменського в Японії у 1916 р. Досліджено тему Голодомору за свідченнями японців, які стали його свідками в Україні, та їхнє бачення тогочасної ситуації. Також проаналізовано політичні погляди українців у Харбіні і позицію японців стосовно українського національного руху. Розглянуто на основі статей “Маньджурського Вістника” (1932–1937 рр.) життя, побут українців у Маньчжурії та їхні відносини з японцями.
Книжка вийшла у світ досить обмеженим накладом. Зацікавлених її надбати просимо звертатися до Ігоря Зорія, керівника Українсько-японського центру Національного університету "Львівська політехніка": ihor.zoriy@gmail.com.