Клап Я. А., Яремкевич О. С., Червецова В. Г., Заярнюк Н. Л., Новіков В. П. Дослідження впливу електромагнітних, постійних магнітних та акустичних полів на мікроорганізми

УДК: 579:57.043

Я. А. Клап, О. С. Яремкевич, В. Г. Червецова, Н. Л. Заярнюк, В. П. Новіков
Національний університет “Львівська політехніка”,
кафедра технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології

ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ЕЛЕКТРОМАГНІТНИХ, ПОСТІЙНИХ МАГНІТНИХ ТА АКУСТИЧНИХ ПОЛІВ НА МІКРООРГАНІЗМИ

© Клап Я. А., Яремкевич О. С., Червецова В. Г., Заярнюк Н. Л., Новіков В. П., 2016

Досліджено вплив акустичного поля (АП) та двох типів магнітних полів – електромагнітного поля (ЕМП) та постійного магнітного поля (ПМП) – на ріст та розмноження бактерій Escherichia coli та Staphylococcus aureus, а також дріжджоподібних грибів Candida tenuis. Встановлено, що бактерії і гриби по-різному реагують на дію ЕМП та ПМП, що, очевидно, зумовлено особливостями їх будови, хімічного складу та метаболізму. На E. coli ЕМП та ПМП мають тимчасово пригнічувальний вплив, що проявлявся тільки у першу добу після опромінення. Дріжджі С. tenuis виявились чутливішими до дії цих полів. Встановлено також, що АП звукового діапазону здатні впливати на бактерії, стимулюючи процеси росту, які проявляється тільки на другий день у бактерій як E. Coli, так і St. аureus.
Ключові слова: акустичні поля, електромагнітні поля, постійні магнітні поля, мікроорганізми, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Candida tenuis.

Y. A. Klap, O. S. Yaremkevych, V. G. Chervetsova, N. L. Zayarnyuk, V. P. Novikov

STUDY OF ELECTROMAGNETIC, CONSTANT MAGNETIC
AND ACOUSTIC FIELD ON MICROORGANISMS

© Klap Y. A., Yaremkevych O. S., Chervetsova V. G., Zayarnyuk N. L., Novikov V. P., 2016

The influence of the sound field (SF) and two types of magnetic fields – electromagnetic fields (EMF) and constant magnetic field (CMF) on the growth and reproduction of bacteria Escherichia coli and Staphylococcus aureus, also yeast Candida tenuis, were investigated. It was proven that bacteria and fungi react differently to the effect of EMF and the CMF, that is caused by specific features of their structures, chemical composition and metabolism. EMF and CMF have temporary depressing effect on E. coli, which was detected only on the first days after exposure. Yeast С. tenuis were more sensitive to the both fields. It was also established that sound range of SF can effect on bacteria (E. coli and St. aureus) by stimulating the growth, which occurs only on the second day.
Key words: acoustic fields, electromagnetic fields, static magnetic field, microorganisms, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Candida tenuis.

Література – 8